Ρομποτικό γάντι της NASA!


Υπόσχεται να προσφέρει χείρα βοηθείας στις βαριές δουλειές

Ρομποτικό γάντι της NASA
Ο Robonaut συγκρίνει το χέρι του με δύο πρωτότυπα του Robo-Glove (Φωτογραφία: NASA )

Αξιοποιώντας τεχνολογίες που είχαν αναπτυχθεί αρχικά για τον Robonaut, τον ρομποτικό αστροναύτη που εργάζεται στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, η NASA και η General Motors δημιούργησαν ένα ρομποτικό χέρι που βοηθά τους ανθρώπους στις βαριές δουλειές.

Όπως εξηγεί η NASA σε ανακοίνωσή της, τo Robo-Glove αφενός αυξάνει τη δύναμη με την οποία ο χρήστης κλείνει τα δάχτυλα, αφετέρου του επιτρέπει να κρατά εργαλεία για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να χρειάζεται να ασκεί διαρκώς δύναμη.

Για παράδειγμα, ένας αστροναύτης που εργάζεται στο εξωτερικό του σταθμού, ή ένας εργάτης στη γραμμή παραγωγής ενός εργοστασίου, χρειάζεται δύναμη 7 με 9 κιλών για να κρατήσει ένα εργαλείο. Με το ρομποτικό γάντι, όμως, χρειάζεται να ασκεί δύναμη μόνο 2 έως 5 κιλών.

Και αυτό όχι μόνο κάνει την εργασία πιο ξεκούραστη, αλλά επιπλέον μειώνει και τον κίνδυνο τραυματισμού από τις επαναλαμβανόμενες κινήσεις.

Robo-Glove το «θαυματουργό»

Το Robo-Glove ουσιαστικά μιμείται τον τρόπο λειτουργίας του χεριού του Robonaut, του πειραματικού ρομποτικού αστροναύτη της NASA και της GM, ο οποίος σχεδιάστηκε να χρησιμοποιήσει ανθρώπινα εργαλεία. Στο πάνω τμήμα του, το γάντι φέρει αισθητήρες πίεσης που καταλαβαίνουν πότε ο χρήστης κλείνει τα δάχτυλα, καθώς και ηλεκτροκινητήρες συνδεδεμένους σε τεχνητούς τένοντες, οι οποίοι ασκούν πίεση και βοηθούν τα δάχτυλα να κλείσουν.

Το πρότυπο του συστήματος, βάρους δύο κιλών, διαθέτει επίσης μια μικρή οθόνη για διαγνωστικές λειτουργίες και τροφοδοτείται από μια μπαταρία λιθίου που κρέμεται από τη ζώνη του χρήστη.

Στην επόμενη έκδοσή του, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, το σύστημα θα είναι λιγότερο ογκώδες και πιο ελαφρύ.

Θα είναι τότε σχεδόν έτοιμο να... πιάσει δουλειά στο Διάστημα.
ΠΗΓΗ

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...